<- Mozzarelle in carozzeLista potraw z grupy: ZapiekaneParówki w boczku z serem (Pigs In Blankets) ->

PDF Drukuj

Nadziewane jabłka z koniakiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2015 razy.


Dla 4 osób
Przygotowanie - 25 minut
Pieczenie - 35 minut
4 zielone jabłka
mała słodka cebula lub 4 dymki
100 g pieczarek
2 plastry szynki
100 g kiełbasy
łyżka mąki
jajko
3 łyżki śmietany
2 łyżki koniaku
sól, pieprz
3 łyżki oleju
Dymkę lub cebulę obrać, posiekać.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Z kiełbasy zdjąć skórkę. Szynkę i kiełbasę również pokroić w drobną kostkę.
2 łyżki oleju rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki, szynkę i kiełbasę, smażyć na małym ogniu przez 10 minut.
Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Łyżeczką wydrążyć miąższ, tworząc miseczki.
Miąższ jabłek dołożyć do rondelka z nadzieniem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dusić jeszcze około 10 minut.
Dodać mąkę, dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać koniak i śmietanę, wymieszać, wbić jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Miseczki z jabłek wypełnić nadzieniem
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć w nim miseczki z jabłek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać przez 35 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać w tym samym naczyniu, w którym były zapiekane.
"Moje Gotowanie"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności