<- Zapiekanka ziemniaczanaLista potraw z grupy: ZapiekaneZiemniaki i fasolka zapiekane z serem ->

PDF Drukuj

Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4644 razy.


SKŁADNIKI:
* 70 dkg ziemniaków
* 4 pomidory
* 4 jajka na twardo
* dymka
* 15 dkg żółtego sera
* 2 ząbki czosnku
* 200 ml śmietany
* sól, pieprz
* gałka muszkatałowa

PRZYGOTOWANIE:
* Ugotować ziemniaki "w mundurkach", tak aby były twardawe.
* Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła.
* Część grubo posiekanego szczypionu i posiekane ząbki czosnku dodać do cebuli.
* Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie ułożyć cebulę i szczypiorek. Następnie na przemian układać plastry ziemniaków, jajek i pomidorów.
* Ser żółty zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
* Śmietanę wymieszać z serem. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatałową.
* Sosem polać ziemniaki.
* Piec w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni 25-30 minut.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności