<- CIASTECZKA CHIŃSKIELista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCIASTECZKA CZEKOLADOWE SUCHE ->

PDF Drukuj

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3021 razy.


Pieczemy biszkopt, raczej płaski, na prostokątnej blasze (biszkopt z 5 jajek wylany na 'systemową' blachę z piekarnika będzie w sam raz).

Masa:
250g serka mascarpone,
250 ubitej śmietany,
mała torebka żelatyny (namoczyć w zimnej wodzie lub mleku, rozpuścić podgrzewając, jak napęcznieje),
cukier waniliowy,
2 żółtka utarte z czterema czubatymi łyżkami cukru - można i więcej, ile kto lubi),
sok z jednej cytryny

Robi się to tak:
serek, śmietanę, żółtka i żelatynę łączymy ze sobą,
dodajemy sok z jednej cytryny do masy serowej.
Nakrapiamy biszkopt wodą z sokiem cytrynowym, rozsmarowujemy równomiernie masę, wygładzamy powierzchnię. Dekorujemy paskami skórki cytrynowej, można też cienkimi plasterkami cytryny i limonki. Wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu kroimy w romby.
Aż się głodna zrobiłam z tego wszystkiego ;-) - idę na obiad! :-)
From: Aneta Baran &lt;baran@chocolate.cern.ch&gt;

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności