<- Tilt The Kilt (przepis w j.angielskim)Lista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)Toasted Almond (przepis w j.angielskim) ->

PDF Drukuj

Tisana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1964 razy.


Poeksperymentowałam w weekend, i ponieważ rezultaty były całkiem zadowalające, to podaję przepis na tisanę.
Udało mi się zrobić coś całkiem podobnego do tego, co piłam w Hiszpanii :-)
Oto, z jakich składników korzystałam:
1 butelka białego musującego wina (użyłam niedrogiego Cremant d'Alsace Brut, w wersji oryginalnej była to katalońska odmiana wina musującego produkowanego metodą szampańską, tak zwana Cava. Myślę, że i Sowietskoje Igristoje się nada znakomicie ;-))
1 pomarańcza,
1 cytryna,
1 jabłko,
50 ml brandy,
100 ml wermutu,
cukier do smaku (około 6-8 łyżek, ale można więcej, można i mniej).

Przygotowałam ten napój tak:
pokroiłam pomarańczę i cytrynę w ćwierćplasterki, (oczywiście po umyciu i sparzeniu wrzątkiem). Obrane jabłko pokroiłam w kawałki. Wymieszałam owoce, zasypałam cukrem, wlałam brandy i wermut (dałam martini) i wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Przed samym podaniem wszystko wymieszałam (cukier powinien się rozpuścić), wrzuciłam około 10 dużych kostek lodu, wlałam mocno schłodzone wino. Zamieszałam, podałam na stół. Przepyszne i orzeźwiające, zwłaszcza na takie upały :-) Zapewne przy użyciu słodkiego wina będzie trzeba zmniejszyć ilość cukru. Jeśli napój wydaje się zbyt mocny, można go rozcieńczyć niegazowaną wodą mineralną. Pozdrawiam i życzę smacznego (i mniejszych upałów ;-))
From: Aneta Baran &lt;baran@chocolate.cern.ch&gt;

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności