<- Kompot wieloowocowy z poziomkami na surowoLista potraw z grupy: Napoje bezalkoholoweKompot z konfitur poziomkowych ->

PDF Drukuj

Kompot z gruszek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3303 razy.


Składniki:
1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20 dag cukru
3 szkl. wody

przyprawy:
anyż gwiazdkowaty,
cynamon

Sposób I
Wodę zagotować z cukrem i przyprawami. Owoce umyć, wyjąć gniazda nasienne, ułożyć w przygotowanych słojach. Natychmiast zalać gorącym syropem (pozostawić 2 cm od brzegów słoja), zamknąć. Pasteryzować w temp. 95 st. C (słoiki 0,5 litra - 20 min,większe - 25 min).

Sposób II
Obrane gruszki krótko obgotować w małej ilości wody. Ułożyć w słojach, zalać gorącym syropem, pasteryzować.

Rada: Małe gruszki można pozostawić w całości, wyjmując tylko gniazda nasienne. Przejrzałe gruszki sprawiają, że syrop mętnieje. Niedojrzałe są niesmaczne.

Pozdrawiam,
From: "Jola Backiel" <jola@infeco.pb.bialystok.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności