Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4549 razy.
Ja robie chleb domowy na dwa sposoby. Albo na zakwasie, albo na drozdzach.
Oto moj sposob na chleb na drozdzach:
50 gr drozdzy
1 szklanka wody (43 stopnie Celsjusza)
3 szklanki maki na chleb (okolo)
2 lyzki glutenu
2 lyzeczki kminku
1 lyzeczka soli
1 lyzka cukru
Zmieszac drozdze z woda, cukrem, glutenem, odstawic az beda wygladac gabczasto, okolo 5 minut. Dodac dwie i pol szklanki maki, sol, wyrobic dobrze, dodajac tyle maki, aby ciasto sie nie kleilo do palcow, ale zaledwie. Dodac kminek pod koniec wyrabiania. Poniewaz robie to w mikserze, trudno mi powiedziec jak dlugo, ale ciasto musi byc bardzo elastyczne, nie drzec sie w "piorka" przy rozciaganiu. Zostawic, az wyrosnie do podwojnej objetosci. Przydusic piescia, aby wyszlo powietrze, wyjac z miski i uformowac w bochenek. Ten ulozyc na blasze podsypanej maka, bez tluszczu. Zrobic skosne naciecia na pol centymetra glebokie, zyletka lub bardzo ostrym nozem. Zostawic do wyrosniecia, przykryte serwetka, az bedzie co najmniej podwojnie wieksze, niz zbite ciasto. Jezeli wam sie spieszy, to w cieplym miejscu, jezeli nie, to w lodowce, wtedy chleb bedzie kwasniejszy, bardziej gabczasty, ale to zabiera okolo 6-8 godzin. Rozgrzac piec do bardzo goracej temperatury. Przygotowac dwie-trzy garsci kostek lodu w naczyniu. Otworzyc piec, wrzucic kostki lodu szybkim ruchem na dno pieca, wstawic chleb, zamknac drzwi piecyka, nie otwierac przez nastepne 20 minut. Ta para z topiacego sie lodu spowoduje, ze chleb bedzie gabczasty, z twarda, cienka skorka. Po 20 minutach zajrzec do piekarnika, jezeli brazowy, popukac z wierzchu. Jak brzmi pustawo, jeszcze sprawdzic patyczkiem. Jezeli wychodzi czysty, to szybko "pomalowac" chleb woda, i piec jeszcze 3-4 minuty. Wyjac i do ostygniecia trzymac na jakis kratkach, aby sie spod nie zaparzyl. Voila'! Chleb domowy.
Gdy robie chleb na zakwasie zamiast drozdzy, dodaje pol szklanki wody, wszystko inne tak samo.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB) przepis sciagniety od innych a po drugie taki chleb to kupie w piekarni i jest to chleb tylko z nazwy, zastanawiam sie po co tworzyc strony internetowe na wypisywanie banialukow, a jak sie nie wie co to zakwas, to lepiej buzi nie otwierac, bo od kiedy zakwas to "szklanka wody zamiast drozdzy"?????????????????? Nadesłał(a): Babette 2006-01-24 21:01:55
Babette, Ty masz racje. Nadesłał(a): stan 2006-04-30 17:04:25
to może jeśli nie wie co to zakwas
bierzemy 100gr wody około 30 stopni nie za ciepła 50gr do 100gr mąki możliwie najwyższy typ mąka żytnia jest OK mieszamy razem i odstawiamy na 24 godz. i powtarzamy wszystko mamy sporo zakwasu Nadesłał(a): baybronek <bronek30@autograf.pl> 2010-09-09 13:09:28
ach zapomniałem napisać ze po pięciu dniach zakwas jest akurat Nadesłał(a): baybronek <bronek30@autograf.pl> 2010-09-09 13:09:14