Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2272 razy.
Jeśli mówić już o klasyfikacji win, to podstawowa systematyka rozpoczyna się od zastosowania.
Nas jak sądzę interesują tzw. wina stołowe.
Ich klasyfikację zaczyna się zazwyczaj od win stołowych francuskich.Wśród nich można wyróżnić 5 najważniejszych jednostek klasyfikacyjnych:
1. Bordeaux
Wśród nich wino czerwone Medoc odznaczające się żywym zabarwieniem rubinowym (9-12% alc). Sam Medoc dzieli się jeszcze dokładniej. Wyróżnia się tutaj tzw. Medoc Wyborowy (Medoc grand crus), który dzieli się na 5 crus. Wszystkie Medoc spoza pierwszych 5 gatunków traktowane są jako pośledniejsze gatunki i oznaczane Medoc vin bourgeois. Do I crus - czyli najlepszych marek Bourdeaux należą m.in. Medoc-Chateau-Lafitte, Chateau-Latour, Chateau-Margaux, Chateau-Haut-Brion; do II crus Mounton de Rotchild, Pichon Longueville i inne. Podobne do Medoców są wina Graves. Najbardziej znane Graves-Latour, Haut-Brion, Chateau-haut-Bailley, Chateau pape Clement.
2. Sauterne
Wina białe łagodne z winogron zbieranych na prawym brzegu rzeki Ciron. (Chateau Yquem, Chateau la Tour Branche). Wina te nawet bardzo wytrawne są bardzo łagodne w smaku. Haute-Sauterne to wino półsłodkie, a Chateau Sauterne - słodkie.
3. Vin de cote
Pochodzą z prawego brzegu rzeki Bordogne. Najbardziej znane to Saint Emillon - ciemne zabarwienie. Tańsi przedstawieciele tego gatunku oznaczane są Entre deux Mers.
4. Bourgogne
Czyli głównie Burgundy - wina czerwone. Najbardziej znane są Core d'Or z górnej Burgundii. W zależności od tego z której części Burgundii pochodzą noszą nazwy Cote de Nuits (Chambertin, Romanee, Chambolle), Cote de Beaune (Alox-Corton, Pommard, Beaune, Savigny), Cote Chalonnaise (Givry, Mercurey). Z dolnej Burgundii pochodzi Chablis. Dla zmyłki (region kojarzony jest głównie z winami czerwonymi) jest to wino białe bardzo sławne ze swojego bukietu.
5. Beaujolais
Wina stołowe o delikatnym bukiecie, lekkie i orzeźwiające. (Thorias, Moulin a vent, Chenes, Morgon)
Ponadto istnieje jeszcze sporo innych rejonów Francji, skąd pochodzą całkiem niezłe gatunki. Na przykład wina znad Loary. Jednakże powyższe mają znaczenie strategiczne. Jak ktoś chce to w następnym odcinku opiszę wina włoskie. BTW. Akurat wina kalifornijskie nie są tak mocno cenione. Przynajmniej w Europie. Generalnie, żeby wino było cenione, to musi mieć za sobą pewną historię, charakter i powtarzalność parametrów. Niektóre wina na przykład z Bordeaux są hodowane w tej samej okolicy od setek lat, receptura pozostaje niezmieniona, a ich jakość jest zawsze wysoka (oczywiście może zmienić się w zależności od pogody). Ale taki prawdziwy smakosz jest w stanie sobie wyobrazić jak smakuje np. Chateau-Latour rocznik któryś tam i wie, że ono będzie smakowało dokładnie tak.
From: Michal Mosiewicz <mimo@interdata.com.pl>
Przepraszam, dopiero teraz przeczytalem dyskusje o winach i chcialbym wtracic swoje 3 grosze. Od razu zaznaczam ze jako tako znam wylacznie wina francuskie i szwajcarskie i na temat innych nie chce sie wypowiadac.
Z ta klasyfikacja cos nie tak.
1. Region Bordeaux obejmuje Medoc, Sauternes, Vin de Cote, St Emilion, Graves i inne.
2. Burgundia czyli Bourgogne, po angielsku Burgundy to zarowno wina czerwone jak i biale, choc istotnie czerwone sa bardziej znane. Czerwone z winogron Pinot Noir, biale - Chardonnay i Aligote.
Z innych regionow mamy jeszcze:
3. Maconnais - na poludnie od Bourgogne, winogrona tak jak w Burgundii i Beaujolais.
4. Beaujolais - na poludnie od Maconnais, czerwone z winogron Gamay.
5. Cotes du Rhone - na poludnie od Beaujolais, zawiera m.in. Chateauneuf du Pape i Gigondas.
6. Corse czyli Korsyka
7. Provence
8. Languedoc-Roussillon - 6,7,8 uwazane za wina gorszego gatunku, ale zdarzaja sie tam tez niezle rzeczy
9. Sud-Ouest - np. Cahors
10. Vins de Loire czyli wina z doliny Loary, glownie biale.
11. Alzacja - biale, bardzo wysokiej jakosci
12. Jura - m.in. Arbois.
13. Savoie
14. Champagne .
Przestrzegam przed polska ksiazeczka panow Stommy i Dominika nt. win francuskich, ladnie napisana ale masa bzdur i bledow, lacznie z blednym tlumaczeniem z francuskiego.
Warto jeszcze dodac ze wina francuskie z napisem "Vin de table" to najgorsza kategoria. Wyzej (ale tez nisko) stoja "Vin de pays", jeszcze troche wyzej - zanikajace VDQS (Vin delimite de qualite superieure) i wreszcie AOC (Appelation d'Origine Controlee).
Moim osobistym zdaniem tylko VDQS i AOC gwarantuja dobra jakosc i radze szukac tego napisu na butelce. Przyznanie AOC wiaze sie z przestrzeganiem roznego rodzaju norm przy produkcji, normy oczywiscie zaleza od regionu.
Lacze pozdrowienia dla wszystkich,
From: marek@masg1.epfl.ch (Marek Swierkosz )