<- Cebula dymkaLista potraw z grupy: Info - o ....Chleb ->

PDF Drukuj

Chałwa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3950 razy.


Jest to jedna z najciekawszych technologii cukierniczych.
Sklad:
sezam prażony albo orzechy arachidowe prazone,
zmielone masa karmelowa spozadzona z cukru, syropu skrobiowego i ewentualnie w wysokogatunkowych chałwach miodu,
bakalie
(ewentualnie) dodatki aromatyzujace (etylowanilina)

Do goracej masy karmelowej wrzuca sie zmielony sezam i miesza recznie w misce od zewnatrz do srodka, a po polaczeniu skladnikow zarzuca (przechyla, wylewajac polplynna mase a splywajacy jezor zarzuca z powrotem do miski ). Tworzy sie struktura kapilarnych rurek w masie karmelowej wypelnionych sezamem (stad to cudowne uczucie chrupania, tlustosci i elastycznosci przy gryzieniu). Pozostaje wykonczenie czyli porcjowanie, ubijanie w formach i pakowanie.
From: "Paweł Matczak" <madziar@polbox.com>

Dokladniej - robi się ją ze zmielonych nasion oleistych (chalwa sojowa??? smacznego!) i WATY CUKROWEJ - cukier musi byc w postaci dlugich cienkich wlokien. Do tego przyprawy (wanilia, co jeszcze kto lubi) i sprasowac - w zaleznosci od indywidualnych upodoban.
From: ladzk@ite.waw.pl (Dariusz K. Ladziak)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności