<- Bakłażany w cieście piwnymLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBakłażany z grzybami 15 min ->

PDF Drukuj

Bakłażany w sosie orzechowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2128 razy.


Witam! Była niedawno na liście prośba o przepisy z bakłażanami, oto jeden z nich, z kuchni gruzińskiej: skład:
3 średnie bakłażany
3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
ok. 3/4 szklanki bulionu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
2 ząbki czosnku
sól
sproszkowana ostra papryka
ocet winny lub sok z cytryny

Baklażany pokroić w grube plastry, usmażyć z obu stron Sos: Orzechy zmielić lub zmiażdżyć w moździeżu. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do orzechów. Dodać zmieloną kolendrę, szczypte ostrej papryki, ocet winny lub sok z cytryny (do smaku, nie za dużo), nastepnie dodawać bulion i rozcierać. Najlepiej przygotowanie sosu wychodzi w makutrze bardzo dobrze sie uciera. Sosem polewać plastry bakłażanów.
W Gruzji jadłem to danie na zimno, jako przystawke, ale smakuje też na ciepło.
Pozdrawiam
From: "Robert Wiśniewski" <robert@z.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności