<- Ogórki ala chilli (na ostro)Lista potraw z grupy: PrzetworyOgórki kiszone ->

PDF Drukuj

Ogórki kiszone

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 43664 razy.


Moj przepis na ogorki:
-Ogorki z wiadomego zrodla, nieprzenawozone, nieduze, podluzne (okragle robia sie puste w srodku)
-liscie czarnej porzeczki, wisni, debu
-do kazdego sloika kilka zabkow czosnu (bardzo lubie kiszony czosnek) i kawalek korzenia chrzanu
-gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (nieduzo)
-koper

Zalewa:
niecale dwie lyzki stolowe soli na 1 litr wody - nie zauwazylem roznicy w jakosci i smaku ogorkow dla saoli jodowanej lub nie.
Wazne:
po dodaniu wszystkiego po trochu, na samym wierzchu dopycham liscmi, ale tak, zeby nic nie dotykalo po zakreceniu do pokrywki. Zalewe zagotowac z sola. Zalewac ogorki GORACA ZALEWA, natychmiast zakrecac.
wazne:
wytrzec brzeg sloika i pokrywke do sucha. Jeszcze sie nie zdarzylo, zeby mi ogorki nie wyszly.
Pozdrawiam
From: "Robert Wiśniewski" <robert@z.pl>

Po trzech dniach trzeba sloiki z ogórkami zagotowac, zeby "przestaly sie kisic" jak mówi moja mama - gotowac jakies 15 minut z nie zakreconymi mocno pokrywkami (powietrze ma uciec), dopiero po pasteryzacji (gotowaniu :)) dobrze zakrecic.
Przechowywac w chlodnym i ciemnym miejscu.
From: "Jola Backiel" <jola@infeco.pb.bialystok.pl>

bardzo cenne uwagi. proponuje jeszcze przed wlozeniem do sloikow wymoczyc ogorki w wodzie. przy okazji dobrze sie umuja i beda jedrne. przepis Ok.
Nadesłał(a): Tiara <tiara@autograf.pl> 2006-07-07 23:07:45

niektorzy jeszcze do zalewy dodaja odrobine cukru. probowalem i spoko. kiedys robilem wg przepisu w ktorym odkraja sie koncowki ogorkow, tylko nie pamietam ktore: jasne czy ciemne ;)
Nadesłał(a): 2006-07-07 23:07:45

Kluczowym elementem jest cztstość słoików i zakrętek. Mają być wyparzone i odsączone nie wycierać! Jeżeli zdarzy mi się dotknąć wnętrz zakrętki, to idzie z powrotem do mycia. Pod uszkodzone (z uszkodzoną powłoką wewnętrzną)zakrętki podkładam folię spożywczą, taką z rolki. Lepiej włożyć jeden ogórek mniej do słoika, jeśli by miał dotykać zakrętki. Ja nie gotuję zamkniętych słoików ale zaraz wynoszę w ciemne miejsce.
Nadesłał(a): papi 2006-08-13 11:08:05

ja jak robie z tata ogorki to odkrajamy obydwie koncowki i do tego przebijamy je widelcem (tylko nie gleboko)
Nadesłał(a): andzia 2008-07-22 13:07:06


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności