Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 9572 razy.
Poznałam przepis na takie ciasto kilkanaście lat temu jeszcze na studiach.
ok. 1,5 szklanki cukru
ok. 2 szkl. mąki
4 jaja
2 łyżki łagodnego kakaa
kostka masła
3/4 szkl. mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe
powidła lub konfitury do przełożenia
W rondelku rozpuścić masło , dodać cukier , kakao i mleko. Z powstałej masy odlać ok. 1/2 szkl. na polewę , do reszty dodać żółtka , mąkę , proszek do pieczenia i na końcu pianę z ubitych jajek . Piecze się ok. 45 minut w tortownicy , przełożyć konfiturami a na wierzch wylać polewę wymieszaną z wiórkami .
Pewno powiecie , że to "murzynek" , ale o ile się użyje odpowiednią ilość kakaa , tzn. nie za dużo ciasto jest w smaku wyjątkowo delikatne i po prostu smaczne .
Osobiście nie lubię "murzynka " , a "ambasadora" bardzo.
Smacznego !
Pozdrowienia .
From: Likryska@polbox.com (Lisik Krystyna) coś mi nie wyszło Nadesłał(a): mati 2005-10-21 14:10:42
Ambasador rozpływa się w ustach barzdo często robię właśnie te ciasto bo jest pyszne Nadesłał(a): Sandra <belus14@interia.pl> 2005-11-03 16:11:54
Ten ambasador rozpływa się w ustach poprostu trzeba go sprobować Nadesłał(a): Sandra 2005-11-03 16:11:01