<- Acapulco (przepis w j.angielskim)Lista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)Affinity (przepis w j.angielskim) ->

PDF Drukuj

Advocat

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4692 razy.


6 zoltek
szklanka cukru
cukier waniliowy
puszka mleka skondensowanego
1/2 litra spirytusu

Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na piane, dodac mleko i caly czas mieszajac dolewac powoli spirytus. Wszystko zlac do butelek i oczekac jakis czas (np. 2 tygodnie), od czasu do czasu wstrzasajac butelka. Ale wygodniej jest kupic gotowy - przepis pochodzi z czasow, kiedy brakowalo wielu rzeczy w sklepach.

Zamiast spirytusu można użyć wódki, ale wyjdzie duzo mniej procentowe - wtedy moze dac pol puszki mleka ?
From: joannaz@kki.net.pl (Joanna)

Pare przepisow juz kolezenstwo podalo - to ja moze takie pomijane szczegoly... Jak robisz z rektyfikatu czy czysciochy to nalezy dodac troche koniaku lub rumu - na samym rektyfikacie bedzie ciut puste w smaku. Znakomicie tez wychodzi na krzakowie. Alkohol nalezy dodawac bardzo powoli zeby sie nie zwazyly jajka. Jesli dodawac mleko (zdecydowanie stabilizuje emulsje) to lepiej skondensowane.
From: ladzk@ite.waw.pl (Dariusz K. Ladziak)

czy mleko skondensowane ma byc slodzone czy niesłodzone? prosze o odpowiedz na e-mail.z gory dziekuje ;)
Nadesłał(a): Mati77 <matiyo77@wp.pl> 2009-02-08 11:02:20


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności