<- ABC pieczenia ciast - ciasta ucieraneLista potraw z grupy: Info - o ....Angielskie nazwy składników ->

PDF Drukuj

Absynt

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3945 razy.


ABSYNT, piołunówka, gorzka wódka otrzymywana z nalewów, gł. na ziele bylicy piołunu, następnie destylowanych; szkodliwy dla zdrowia.
From: Andrzej Bobola <anczer@earthlink.net>

Sprostowanie: absynt to nie gorzka wodka, piolunowka, ale likier na piolunie i innych ziolach (m. in. anyzek) o mocy ok. 70 procent pity z woda i cukrem. Bardzo popularny we Francji na przelomie wiekow XIX i XX m.in. w sferach artystycznych i stad picie absyntu jest czestym motywem w literaturze i sztuce. Od 1915 r. zakazany we Francji pod pretekstem szkodliwego dzialania piolunu na uklad nerwowy, ale podobno fgaktycznym powodem bylo to, ze popularnosc absyntu zagrozila interesom producentow win, ktorzy wywarli odpowiedni nacisk na wladze. Absynt, a raczej chyba jakas i jego namiastke, produkuja w Czechach. Niestety nie probowalem, a i tak nie da sie juz porownac tego z oryginalem.
From: WLOS@PLEARN.EDU.PL (Wladyslaw Los)

Przepis na absynt: http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=7324
Nadesłał(a): nelU 2006-04-26 09:04:16


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności