<- Sos do spaghetti z krewetkamiLista potraw z grupy: SosySos do szynki z dzika ->

PDF Drukuj

Sos do spaghetti z papryką

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3902 razy.


Sladniki na solidny gar sosu:
0,5 kg mieska mielonego (ja uzywam cieleciny, ale moze byc kazde inne)
1 lub lepiej 1,5 kg papryki (najlepiej kolorowej, ale to tez nie odgrywa specjalnej roli)
sloiczek przecieru pomidorowego
2 lub 3 jak kto lubi duzo glowki czosnku
przyprawy,
liscie laurowe
maka

Miesko przyprawia sie pieprzem, maggi, ziolami i odstawia na pol godziny.
W tym czasie czyscimy papryke i kroimy w kostke po czym zalewamy w garnku woda, tak zeby bylo o 1/3 wiecej wody i zagotowuje. Czosnek obieram i kroje na plasterki zamiast wyciskac, ale mozna tez wycisnac. Miesko wrzuca sie do kociolka i smazy sie mieszajac bez tluszczu tak z 15 min.
Gdy papryka bedzie juz miekkawa przelewamy ja razem z wywarem do kociolka z mieskiem, wiec musi on byc spory (moj jest pieciolitrowy) mieszamy i oceniamy czy wystarczy nam ta ilosc. Ewentualnie dolewamy wody.
Dodajemy po chwili czosnek, przecier, ja dodaje bo lubie jeszcze rosolek w kostce Knora, podbijam maka i doprawiam, duuuuuza iloscia ziol, pieprzu i co mi wpadnie pod reke :)))
Jest pycha!!
Moi znajomi i rodzinka zjadaja zazwyczaj wszystko, ale jesli mi sie uda cos wyratowac to mroze.
Mam nadzieje ze bedzie smakowac.
Pozdrawiam
From: "Barbara" <bamik@polbox.com>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności