<- Kawa po kubanskuLista potraw z grupy: Napoje bezalkoholoweKawa po marokansku ->

PDF Drukuj

Kawa po kurdyjsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1723 razy.


Witam ! Nauczylem sie takieg parzenia od znajomych Kurdow:
Potrzebny jest do tego:
-tygielek z lyzeczka
-swiezo zmielona kawa
-mala lyzeczka cukru
-kardamon zielony (2-3 ziarenka, zmielic razem z kawa)

skladniki wsypac do tygielka, zalac woda. Parzenie najlepiej jakby sie odbywalo w lazni piaskowej, wtedy piasek ogrzewa tygielek ze wszystkich stron, ale moze tez byc na gazie.
Doprowadzic do wrzenia, zdjac z ognia, zamieszac dokladnie. Doprowadzic do wrzenia i mieszac jeszcze 2 razy.
Potem rozlewac do filizanek i delektowac sie.
UWAGA!
Kawa parzona w ten sposob jest mocniejsza niz zalewana po polsku.
Pozdrawiam
From: "Robert Wiśniewski" <robert@z.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności