<- GnocchiLista potraw z grupy: InneGomółki ->

PDF Drukuj

Gołąbki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5009 razy.


Golabki robie najprosciej, jak mozna.
Duza biala kapuste wsadzam do woreczka plastikowego, i do mikrofalowki na kilkanascie minut, czesto obracajac. Acha, wycinam glab. Potem obieram kapuste z lisci.

Nadziewam je nastepujaca mieszanka:
2 szklanki ugotowanego ryzu
1/2 kg mielonej wolowiny
1 jajko
1 lyzka posiekanego koperku
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzeczka pieprzu

Wymieszac dokladnie reka, nadziewac liscie kapusty. Pozostalymi liscmi wyscielac naczynie do zapiekania, ulozyc golabki szwem na dol, pojedyncza warstwa. Zalac woda do 2/3 wysokosci golabka, dodac 2-3 grzyby suszone w szparki miedzy golabkami, zakryc folia, i piec w goracym piecu 1 godzine.
Zrobic sos na rosole i dodac plyn z pieczenia. Podawac z kartoflami.
Zaznaczam, ze uwazam dodawanie sosu pomidorowego do golabkow za swietokradztwo, ale tylko dlatego, ze moja rodzina jest z zachodniej czesci kraju i tak tam sie golabkow nie traktuje. W centralnej Polsce dodaje sie dobra lyzke przecieru pomidorowego do sosu do golabkow. Fu.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

Ja zawsze dodaję do gołąbków pieczarki i soczewicę. Nigdy nie było w tym koperku i sosu sojowego.
From: "Niedzielka" <wcempura@polbox.com>

Sos sojowy dodaje zamiast soli, aby dodac, jak to ja nazywam, taki "ciemny" smak. Koperek dodaje moja Mama, i jest to bardzo dobry dodatek, radze sprobowac.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności