<- Tort nalesnikowyLista potraw z grupy: DeserTort z czarnego chleba ->

PDF Drukuj

Tort orzechowy 3

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2180 razy.


Ciasto:

skladniki,
50 dkg cukru pudru,
50 dkg orzechow,wloskich,
wanilia,
5 - 6 bialek,
cytryna,
tluszcz do formy,
4 dkg tartej bulki.

Zakladam, ze tortownice masz, najlepiej dwie, jezeli jedna musisz piec dwa lub trzy razy w zaleznosci ile krazkow i jak wysoki ma byc tort. Tortownice musza byc rownej wielkosci, smarujesz tluszczem
Orzechy wloskie zemlec (15 polowek orzechow odlozyc na przybranie). Skorke pomaranczowa bardzo drobno posiekac. Zaparzyc kawe mocna, ktorej w miedzyczasie mozesz lyknac troche. Ubic piane, dodac cukier, wanilie, ucierac na pulchna mase z orzechami, wlac sok z cytryny, wymieszac znowu i podzielic na dwie czesci

Masa:
Skladniki:
makowa,
50 dkg maku,
30 dkg cukru,
2 bialka,
5 dkg masla (margaryny),
olejek migdalowy,
skorka cytrynowa,
wanilia,
3 dkg rodzynkow.

Mak oplukac, odcedzic, zalac wrzaca woda i trzyma na ogniu tak dlugo, az sie da rozetrzec w palcach. Odcedzic przez geste sito, starannie osaczyc, przepuscic 2 - 3 razy przez maszynke z gesta siatka. Smazyc 10 - 15 minut ciagle mieszajac. Wymieszac z piana i ostudzic.
czekoladowa lub kawowa,
co kto lubi:
25 dkg masla (margaryny),
20 dkg cukru,
3 jaja,
5 dkg Kakao (kawy),
3 dkg skorki pomaranczowej,
kieliszek spirytusu (rumu) i czarnej kawy.

Polowe masy odlozyc na przybranie i posmarowanie tortu. Upieczone krazki przelozyc masa, dolna warstwa makowa, wyrownac boki, pokryc masa wierzch i boki smarujac rowno nozem.
Pozostala mase wlozyc do "szprycki" tulejkowatej, ozdobic wierzch tortu i przy
Przekladanie tortu: Upieczone podstawy, przekrawa sie dlugim nozem na dwie na 2 - 3 , zaleznie od wysokosci tortu. Mozna tez skropic krazki obficie ponczem, troche mniej rumem, syropem, co kto lubi tak zeby byly dostate Tort nalezy lekko przycisnac deseczka w celu wyrownania, wygladza sie jego boki, zapelniajac nierownosci masa i pozostalymi okruszynami.
Pamietac, ze przy skladaniu tortu krazki przenosi sie na 2 skrzyzowanych, szerokich i dlugich nozach. Istotne jest sformowanie estetycznego wygladu tortu.
Gdy jest zrobiony troche wczesniej, z reguly tak bywa, powinien byc w lodowce (nie mrozic)., jest czuly na wchlaniane roznych innych zapachow
Nie polecam uzywania robotow nawet tak popularnej Twista w Stanach,i u nas. Pamietac rowniez, ze piekarnik piekarnikowi nierowny, Ja zman moj i gwarantuje tort palce lizac,
Powodzenia i smacznego
From: Roman.Koryl@eskom.co.za (Roman Koryl)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności