Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 28652 razy.
1 kg grzybów
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
Grzyby starannie przebrać, dokładnie oczyścić, umyć i osączyć. Wrzucić do wrzącej wody z łyżką soli i małą cebulą, ugotować aż zmiękną, wyjąć, osączyć. Włożyć do wcześniej wyparzonych słoików i ostudzić. Wodę zagotować z octem, cukrem, resztą soli i przyprawami, ostudzić. Przygotowanym octem zalać grzyby, zamknąć słoiki.
From: "Jola Backiel" <jola@infeco.pb.bialystok.pl> bardzo dobre Nadesłał(a): :) 2006-09-14 18:09:34
Wydaje mi się, że trochę za ostre wyjdzie. Lepsze proporcje, to: 1 szklanka octu, trzy szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Palce lizać. Nadesłał(a): kelt111 <kelt111@wp.pl> 2006-09-22 12:09:09
CZESC,chcialbym tylko wiedziec ilu procentowy jest ocet? U nas w Canadzie tylko 5 procent mozna kupic.Wasza recepta przypomina mi przemis mojej babci,prosze, jesli mozesz,Wyslij mi E-imejla.Z powazaniem MIREK. Nadesłał(a): miroslaw malinowski <mir.mal@hotmail.com> 2008-04-22 08:04:14
Co do mocy octu to jest napisane w przepisie - 10%. To jest/był typowy w Polsce. Nadesłał(a): MM 2008-04-22 08:04:30
Powiem tak
Miałem obawy czy napewn wyjdą. Teraz powiem tak. Cieszę się wspaniałym smakiem grzybów.
Naprawdę polecam Nadesłał(a): Pawello 2008-10-09 21:10:09
grzyby sa b dore Nadesłał(a): alicja <alicja-kruszynska@WP.PL> 2008-10-10 10:10:40
JESLI MA KOS INNYPRZEPIS TO BARDZO PROSZE O E MAILA Nadesłał(a): ALICJA <alicja-kruszyna@wp.pl> 2008-10-10 10:10:23
Spoko te grzyby tylko troszke za ostre mi wyszły . thx za przepis pozdro yoyo mam 16 lat i ucze się na kucharza. Dzięki temu przepisowi dostałem 5.thx jeszcze raz :p Nadesłał(a): EspeK (L) <analog30@wp.pl> 2009-09-17 18:09:57
Ja akurat lubię grzybki na ostro, więc daję proporcjonalnie: 1 szklanka octu i 1,5 szklanki wody, ale każdy może sobie tę proporcję zmienić wg swoich upodobań. A im więcej octu, tym więcej cukru.
Na każdy litr zalewy: ziele angielskie 15 ziaren, pieprz czarny 20 ziaren, 3 listki laurowe i 10 rozgniecionych owoców jałowca. Jałowiec daje wspaniały, leśny, jakby "dziki" posmak ;)
Grzybki marynuję wspólnie, w jednym słoiku kilka gatunków, ładniej wyglądają. Ważne tylko, aby prawdziwki, czyli borowiki myć i gotować osobno, bo inaczej zafarbują i nie będą już takie pięknie białe. Nadesłał(a): Ania <zdrojka7@gmail.com> 2010-09-06 17:09:10