<- ArbuzLista potraw z grupy: PrzetworyBerberys solony ->

PDF Drukuj

Aromatyczne śliwki w occie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 12117 razy.


Do konserwowania nadają się zarówno mirabelki, jak i małe renklody, a także niezbyt dojrzałe węgierki.
Tak przygotowane,są doskonałe do mięs - zwłaszcza do pieczeni wieprzowej lub dziczyzny - zapewnia "Claudia".
przygotowanie - 35 minut
3 kg śliwek
30 dag cukru
1,5 litra octu winnego
3 goździki
12 ziaren pieprzu, laska wanilii,
2 liście laurowe
Cukier, wanilię, goździki, pieprz, liście laurowe włożyć do emaliowanego garnka. Wlać ocet. Powoli doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać, ostudzić.
Śliwki przebrać, wybierając zdrowe i najbardziej dorodne. Umyć i osuszyć.
Za pomocą nożyczek lub noża obciąć ogonki kilka milimetrów od owocu.
Wygotować słoiki i osączyć na czystej ściereczce lub na papierowym ręczniku.
Włożyć do nich śliwki. Najlepsze są słoiki z hermetycznym zamknięciem.
Śliwki zalać octem, odcedzając przyprawy.Owoce muszą być przykryte płynem. Zamknąć słoiki i odstawić przynajmniej na miesiąc. Rady:
Do marynowania wybierać dojrzałe, ale nie przejrzałe śliwki, jędrne, bez zmarszczki przy ogonku. Dla uzyskania lepszego aromatu - w co 10. śliwkę wkłuć goździk.
Jeśli chcemy mieć marynatę o delikatniejszym smaku, na 3 kg owoców bierzemy 1 kg cukru,1/3 l octu,a z przypraw tylko cynamon w kawałkach i goździki. Zagotowujemy ocet, cukier i przyprawy z 2 l wody. Gorącą marynatą zalewamy śliwki Następnego dnia zlewamy zalewę, znów zagotowujemy i gorącą ponownie zalewamy owoce.Czynność powtarzamy 4-krotnie.
śliwki te o delikatniejszym smaku robiłam,są bardzo dobre. Tylko ja dodałam 1/2 kg cukru wiecej. Pycha!!!
Nadesłał(a): Henryka Kiszkiel <henryka.kiszkiel@wp.pl> 2006-08-25 10:08:35


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności