<- Piernik - przepis Cioci HeliLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPiernik bez korzeni ->

PDF Drukuj

Piernik bez jajek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3305 razy.


2 1/2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru pudru,
1/2 słoika dżemu truskawkowego,
1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
1 szklanka mleka,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżeczki przyprawy dla pierników.
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny,
2 łyżki bułki tartej
Mąkę, cukier puder, sodę i przyprawę do pierników dokładnie wymieszać. Dżem utrzeć z olejem i ciepłym mlekiem. Podczas ucierania dodawać stopniowo mąkę. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności