Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3870 razy.
250 ml kefiru/jogurtu,
250 ml mleka slodkiego,
2 jaja duze lub 3 male,
maka,
cukier - 1-1/5 lyzki,
sol- szczypta.
Mieszamy jaja z mlekiem i kefirem, dodajemy stopniowo make, caly czas mieszajac (ja to robie robotem-mikserem).
Jak juz ma konsystencje gestszej smietany to wylewam troche na patelnie (z malutka iloscia tluszczu na niej) i przechylajac rozprowadzam na jak najwiekszej powierzchni. Jak brzegi sie "zbezowia", to przewracam na druga strone. Plomien caly czas trzymam maly, raczej susze te nalesniki jak smaze.
Kefir/jogurt/zsiadle mleko jest jak dla mnie niezastapione - nalesniki sa wtedy takie troche kwaskowate i to lubie w nich najbardziej ;-)
Pozdrawiam
From: maciachy@friko2.onet.pl (Maciachy)