<- Farsze do drobiuLista potraw z grupy: Mięso: DróbFilet drobiowy po chińsku (z bambusem) - szybki o ->

PDF Drukuj

Fesenjan - kaczka z orzechami i sosem z granatów

Dodano: 2000-08-20 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1977 razy.


Przepis z kuchni iranskiej:

1 kaczka ca. 1,8 kg podzielona na kawalki
6 lyzek oliwy z oliwek
2 duze cebule
1 lyzeczka kurkumy
400 g obranych i drobno (jak najdrobniej! W.L.) zmielonych orzechow wloskich lub mieszanki wloskich, laskowych i migdalow
sol
2 jablka granatu
2 cytryny
4 lyzki cukru

Posiekana podsmazamy w dwu lyzkach oliwy do zeszklenia. Dodajemy kurkume, mieszamy, dodajemy orzechy, troche soli i 1 litr wrzacej wody, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 20 min. mieszajac od czasu do czasu. Osuszone papierem kawalki kaczki smazymy na 4 lyzkach oliwy, az sie zrobia rownomiernia brunatne. Wkladamy je do mieszanki orzechowej i na bardzo wolnym ogniu dusimy 40 -- 50 min pod przykryciem mieszajac od czasu do czasu. Dodajemy sok z owocow i cukier i dusimy jeszcze 20 min. Kawalki kaczki wyjmujemy na podgrzany polmisek.
Mozemy je dodatkowo posypac grubo siekanymi orzechami. Pozostaly w garnku sos podajemy w sosjerce.
Smacznego!
From: WLOS@PLEARN.EDU.PL (Wladyslaw Los)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności