<- PIERNIK ŹYDOWSKILista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPierożki drożdżowe z czarnymi porzeczkami ->

PDF Drukuj

Pierniki korzenne z polewą miętową

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2450 razy.


35 dag mąki pszennej,
35 dag cukru,
1/2 kostki masła,
2 jajka,
12,5 dag czekolady,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka zmielonych goździków,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej;
Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia;
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego.
Przygotowć ciasto:
czekoladę zetrzeć na tarce o małych otworach. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, jajka, pszenną mąką, proszek do pieczenia czekoladę oraz przyprawy korzenne. Ciasto dokładnie wyrobić. Blachę do pieczenia wysmarować margaryną lub wyłożyć na blachę i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C. Po ostudzeniu pokroić ciasto na trójkąty lub wyciąć z niego foremką gwiazdki.
Przygotować lukier:
cukier puder zmiksować z likierem i taką ilością wody, aby powstał gęsty lukier. Gotowe pierniczki polukrować.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności