<- Pierożki z jabłkamiLista potraw z grupy: Warzywa, owocePIERÓG Z KAPUSTĄ ->

PDF Drukuj

Pieróg z kapustą

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1932 razy.


Składniki:
Ciasto -
2 szklanki mąki,
25 dkg margaryny,
jajo,
pół szklanki śmietany,
kminek, sól.
Farsz -
50 dkg kiszonej kapusty,
kilka suszonych grzybów,
cebula, łyżka oleju, papryka.

Margarynę posiekać z mąką, żółtkami, śmietaną i szczyptą soli, szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki.
Starannie umyte grzyby namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę posiekać, poddusić
na oleju 15 minut, dodać posiekane grzyby, doprawić, krótko przesmażyć razem z posiekaną cebulą.
Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować dwa prostokąty, długości blachy do pieczenia i szerokości
15-20 cm. Na środek każdego nałożyć farsz, zawinąć brzegi i dokładnie zlepić ciasto. Ułożyć na blasze
spojeniem do dołu, wierzch posmarować rozmąconym białkiem, posypać kminkiem i wstawić do gorącego piekarnika na 20-25 minut.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności