Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6566 razy.
Robie ten biszkopt od 25 lat, przynajmniej raz na miesiac, i jeszcze nigdy mi nie siadl, ani sie srodek nie zapadl, ani nawet nie mial piegow.
Jest to przepis mojej babci, ktora ubijala go recznie, a ja robie mikserem, na najszybszych obrotach.
Zabiera 5 minut zeby zrobic, i 35 minut, zeby upiec.
Mozna przekrawac, jak tylko ostygnie, ale najlepiej na drugi dzien.
Duza tortownica, lub blacha z 4 brzegami, wysmarowana maslem i poproszona maka (nie bulka - to bardzo wazne, bo do bulki sie przykleja).
6 duzych jaj
2/3 szklanki cukru
1+1/3 szklanki maki
(tu polskie szklanki - dla wspolgrupowiczow mierzacych na cups to bedzie 3/4 cup cukru i 1+1/2 cup maki)
Piec nastawic na 180 C/350 F.
Bialka ubic na sztywno, dodac cukier na 3 razy, ubijac, az beda geste i lsniace, okolo 3 min. Nastepnie ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku co 10 sekund. Po ostatnim zoltku ubijac 30 sekund.
Dodac cala make i delikatnie wymieszac lyzka, az nie bedzie grudek surowej maki.
Przelozyc do formy, wygladzic wierzch, piec 35 minut. az brzegi beda odstawac od formy.
Sprawdzic srodek patyczkiem.
Przedwczoraj zrobilam ten biszkopt na blasze, przecielam na pol, skropilam obie polowy sokiem z rozmrozonych malin i wodka, ulozylam te rozmrozone maliny na jednym kawalku, na to gora bitej smietany, drugi kawalek, i poproszone czekolada.
Podawac natychmiast.
Mniam.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB) Dzis nie posiadam miksera - ale jutro upieke ten biszkopt i ponformuje Was (niechce mi sie recznie ubijac piany) Nadesłał(a): Krysia <iwillbe@wp.pl> 2005-12-29 16:12:38
Po raz pierwszy robilam ten biszkopt i ze zdziwieniem (robilam z produktow amerykanskich) musze przyznac zae sie udal.Wielki uklon w strone autorow i zycze W Nowym Roku 2006 wszystkiego dobrego Nadesłał(a): Krysia <iwillbe@wp.pl> 2006-01-03 21:01:34
brzmi interesujaco napewno go sprobuje bo wydaje sie byc prosty i dobrze podany przepis,pozniej podziele sie swoim dzielem bo musze dodac ze bede piekla pierwszy raz :-) Nadesłał(a): aga Czes <Artiu@neostrada.pl> 2006-06-22 08:06:27
zrobiłam i do końca nie jestem zadowolona.fakt-biszkopt nie opadł,ale urósł mały i nie jest puszysty tylko zbity.moze to ja nie mam ręki do pieczenia.bez urazy Nadesłał(a): wioletta 2006-08-13 12:08:49
biszkopt wyszedł super. musze pochwalić pania która dodała ten przepis że jest napisany bardzo szczegółowo co do czego. dziękuje. polecam przepis Nadesłał(a): asia 2008-04-04 16:04:46