<- Kuchnia łotewskaLista potraw z grupy: Info - o ....Kuchnia narodów kaukazu ->

PDF Drukuj

Kuchnia meksykańska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3340 razy.


Napewno kazda restauracja ma swoje specjaly. O te bym sie pytala na miejscu.
Jesli chodzi o dobre, codzienne jedzenie, to np. takie dania mi smakuja:

Enchilada con pollo (encilada kon pojo - podplomyk z kurczakiem)
Nalesnik kukurydziany, w srodku zawiniete kawalki kurczaka, ser, papryka, na wierzchu polane czerwonym sosem.
Enchilada z miesem to enchilada con carne.

Burrito
Fasola, ryz, ser, sos, avocado, zawiniete w nalesnik, trzyma sie w reku i je jak grubego banana. Jest tysiac rodzajow burrito, zalezy od tego, co zawiniete w srodku.

Chile relleno (cile rejeno)
Dluga, nie ostra papryka nadziana serem, panierowana w ciescie i smazona, z czerwonym sosem.

Posole
Fantastyczna zupa z miesem.

Menudo
Flaki

Chile verde
Wieprzowina w sosie zielonym, dosc ostra, podawana z ryzem i fasola.

Frijoles (friholes)
Fasola, na tysiac sposobow

Churros
Slodkie ohydki kukurydziane

Cerveza
Piwo

From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

Burrito z fasola to jest "poor men burrito". Burrito, aby nie bylo oszukane, ani tybetanskowegetarianskie musi byc z miesem. Placek, bo to nie jest nalesnik, powinnien byc z maki, a nie z kukurydzy.
Pozdrowienia,
From: rbn <rbn@interaccess.com>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności