<- Rożki francuskieLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaRożki z masą orzechową ->

PDF Drukuj

Rożki kawowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2337 razy.


Przepis wigilijny.

* 20 dkg masła
* 20 dkg brązowego cukru
* 2 jajka
* 1 łyżeczka cynamonu
* pół łyżeczki utartych goździków
* 15 dkg orzechów laskowych
* pół tabliczki czekolady
* 20 dkg mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* tłuszcz do posmarowania blachy
* 2 łyżki rumu

LUKIER
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej
* 20 dkg cukru pudru

* Utrzeć mikserem na gładką masę masło, cukier, jajka, cynamon, goździki.
* Dodać pokrojone orzechy laskowe, drobno posiakaną czekoladę, proszek do pieczenia, mąkę, 2 łyżki rumu. Wymieszać.
* Ciasto nałożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawic do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

* Przygotować lukier: kawę rozpuszczalną zalać trzema łyżkami gorącej wody, dodać cukier puder. Wymieszać.
* Polukrować upieczone ciasto i pokroić w kwadraty, a następnie w trójkąty.
Żródło: Telegazeta TVP2

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności