<- PIERNICZKI CAŁUSKILista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPierniczki dobre a tanie ->

PDF Drukuj

Pierniczki choinkowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8305 razy.


Przepis wigilijny.

* pół litra miodu
* 20 dkg cukru
* 50 dkg mąki
* 2 jajka
* 1 łyżka przypraw korzennych
* 1 łyżeczka sody

LUKIER
* 1 białko
* 10 dkg cukru pudru
* sok z cytryny

* Wszystkie składniki na ciasto, ale tylko 1 jajko, zagnieść.
* Rozwałkować powstałe ciasto na posypanej mąką stolnicy i wykroić foremkami pierniczki.
* Rozbić w miseczce drugie jajko i posmarować nim pierniczki. Ułożyć na posmarowenej tłuszczem blasze.
* Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.

LUKIER
* Białko utrzeć z cukrem pudrem, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić sokiem z cytryny.
* Po ostudzeniu polać pierniki lukrem.
Żródło: Telegazeta TVP2

uwazam że autor mógłby podać przepisy na blache a nie wszystkie przepisy podane są na tortownice
Nadesłał(a): picola <hercka1@tlen.pl> 2005-12-07 09:12:07

to SĄ przepisy na blachę.
Nadesłał(a): Bub 2005-12-08 12:12:59


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności