<- Kukurydziane pierożkiLista potraw z grupy: InneKulebiak po litewsku ->

PDF Drukuj

Kulebiaczki z kapustą

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2278 razy.


Przepis wigilijny.

SKŁADNIKI na 20 sztuk

ciasto
* 500 g mąki
* 1 łyżka masła
* 250 ml mleka
* 1/2 łyżeczki cukru
* 20 g drożdży
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajo

farsz
* 20 g obgotowanych pokrojonych suszonych grzybów
* 500 g kiszonej kapusty
* 2 małe posiekane cebule
* 1/4 kostki masła
* 100 ml gęstej śmietany
* sól, pieprz
* 1 jajo

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Drożdże wymieszać z jedną łyżką letniego mleka, cukrem i odrobiną mąki. Wlać do mąki, dodać pozostałe mleko, jajo i sól. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką.
Po 20-30 minutach dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do rąk. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Cebule zeszklić na maśle. Dodać odciśniętą posiekaną kapustę i grzyby. Dusić około 40 minut. Dodać śmietanę, pieprz i sól. Farsz wystudzić.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować, pokroić na kawałki. Na każdy nałożyć porcję farszu, zawinąć rogami do góry, skleić, ułożyć na natłuszczonej blasze, odstawić do wyrośnięcia.
Posmarować rozbełtanym jajem i piec około 30 minut.
Żródło: Telegazeta TVP2

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności