<- Piernik dojrzewający 2 tygodnieLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPiernik pospolity ->

PDF Drukuj

Piernik na piwie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3981 razy.


Przepis wigilijny.

* 35 dkg miodu
* 15 dkg margaryny
* 30 dkg cukru
* 5 jajek
* 1 szklanka piwa
* 1,5 paczki przypraw do piernika
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 30 dkg bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, daktyle, figi, smażona skórka pomarańczowa, suszone śliwki
* tarta bułka do posypania formy

* Rondel z miodem wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i podgrzać.
* Margarynę zalać gorącym miodem. Utrzeć dodając cukier i żółtka. Wlać szklankę piwa. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wsypać bakalie i wszystko wymieszać.
* Ubić na sztywno pianę i delikatnie połączyć z masą piernikową.
* Dwie podłużne formy wyłożyć natłuszczonym pergaminem i obsypać tartą bułką. Wypełnić ciastem.
* Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Żródło: Telegazeta TVP2

Piernik wydaje się już z przepisu smakowity ale czarno widzę ten piernik bez podania proporci mąki
Nadesłał(a): Marolmaxs <marcusI@.pl> 2005-12-20 10:12:13


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności