Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2335 razy.
SKŁADNIKI
* 1/2 cebuli
* 150 g ryżu
* 1 łyżeczka oleju
* 60 ml białego wina
* 625 ml bulionu warzywnego instant
* 1 kapusta włoska (ok. 400 g)
* sól, pieprz
* 1 łyżka ziaren sezamu
* 125 ml śmietany
* 70 g startego parmezanu
Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę i razem z ryżem zeszklić na oleju. Wlać wino i 250 ml bulionu. Całość gotować ok. 15 minut. Kapustę oczyścić, umyć, pokroić na 8 kawałków. Po usunięciu głąba pokroić na cienkie paski. Kapustę gotować ok. 2 minut w 370 ml bulionu. Następnie dodać do ryżu. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, mieszając.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni i razem ze śmietaną dodać do ryżu. Całość doprawić do smaku pieprzem i delikatnie wymieszać. Rosotto wyłożyć na 4 talerze. Każdą porcję posypać parmezanem. Można podawać je jako dodatek do smażonego mięsa lub jako danie jarskie z sałatą polaną ziołowym sosem winegret.
Żródło: Telegazeta TVP2