<- Zapiekanka z mielonego mięsa, pieczarek i pomidorówLista potraw z grupy: ZapiekaneZapiekanka z mięsa i ziemniaków (z resztek) ->

PDF Drukuj

Zapiekanka z mięsa i makaronu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4868 razy.


SKŁADNIKI
* 50 dkg mielonej wieprzowiny
* 50 dkg ugotowanego makaronu
* 1 łyżki masła
* 2 cebule
* 4 jajka
* 125 ml śmietany
* 5 dkg żółtego sera
* czerstwa bułka
* pieprz i sól
* pęczek natki pietruszki

* Zmielone mięso wymieszać z wcześniej namoczoną w wodzie i odsączoną bułką oraz posiekaną cebulą, pieprzem i solą. * Makaron wymieszać z dwoma roztrzepanymi jajkami.
* W żaroodpornym naczyniu układać warstwami makaron i mięso. Posypywać posiekaną natką i cebulą. Dodać masło. Pierwszą i ostatnią warstwą powinien być makaron.
* Potrawę zapiekać przez pół godziny w przykrytym naczyniu.
* Następnie polać śmietną wymieszaną z 2 jajkami.
* Posypać startym serem i zapiekać (tym razem bez przykrycia) przez 20 minut.
Żródło: Telegazeta TVP2


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności