<- Galaretka z awokadoLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiJesienna salatka z cykorii ->

PDF Drukuj

Jarzynka z buraków i orzechów

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3745 razy.


SKŁADNIKI
* 500 g buraków
* 1/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
* 3-4 gałązki kolendry
* kilka gałązek zielonej pietruszki
* sól, pieprz

Buraki umyć, ugotować, obrać ze skórki i drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy włoskie idrobno posiekać albo przepuścić przez maszynkę, rozetrzeć z poszatkowanym czosnkiem, solą i kolendrą. Dodać ocet winny.
Wymieszać z buraczkami, doprawić pieprzem. Sałatkę wyłożyć na półmisek, posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać na zimno jako przystawkę lub dodatek do mięs.
Żródło: Telegazeta TVP2


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności