<- Babka drożdżowa 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka drożdżowa (rosnąca w wodzie) ->

PDF Drukuj

Babka drożdżowa 3

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4002 razy.


SKŁADNIKI
* 45 dag mąki tortowej
* 6 żółtek
* 1 białko do posmarowania
* 3 torebki cukru waniliowego
* 1 niepełna szklanka cukru
* 75 g drożdży
* 1/4 l mleka
* 1 i 1/2 cytryny
* 5 dag rodzynek
* olejek arakowy
* 1/2 kostka masła

Zagotować mleko. Lekko ostudzić, dodać łyżeczkę cukru, mąki i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Źółtka utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do dużej miski wsypać mąkę. Wlać wyrośnięte drożdże i utarte żółtka. Ciasto najlepiej jest wyrabiać rękami (można mikserem na małych obrotach).
Roztopić masło i dodawać po 1 łyżeczce do dobrze wyrobionego ciasta i dalej je wyrabiać. Dodać skórkę startą cytryn, 15 kropli olejku arakowego, rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką włożyć ciasto, przykryć ciasto, przykryć ściereczką o zostawić do wyrośnięcia. Ciasto posmarować białkiem. Nagrzać piekarnik do około 200 stopni. Piec 35 minut.
za "Twoim Stylem"
Żródło: Telegazeta TVP2

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności