Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3838 razy.
SER ŹÓŁTY:0.5 kg CZOSNEK:1 główka MAJONEZ:1 słoik
Czas przygotowania : 10 min
Przepis na 10 osób
Ser żółty - im ostrzejszy, tym lepiej, ucieramy na drobnej tarce na wiórki. Czosnek przeciskamy przez maszynkę do czosnku lub dokładnie rozcieramy - do utartego sera. Dodajemy słoik majonezu i ostrożnie lecz dokładnie mieszamy. Można lekko posolić do smaku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przed podaniem dodajemy po kropli, zagotowanej i nieco ostudzonej wody, ciągle mieszając, aż masa nabierze konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Podajemy z pieczywem, lub z grubymi paluszkami, którymi można nabierać masę bezpośrednio z miseczki.
From: Valle <wladek@bigfoot.com>
Podawano to na każdym spotkaniu towarzyskim w mojej firmie w
Pradze Czeskiej. Zażądałem przepisu i na swoje imieniny postanowiłem tez to zrobić.
Wyszła mi kula kitu do okien, bez specjalnego smaku i w ogóle fatalna....
W rozpaczy wziąłem to do miski i zaniosłem do pracy z pretensjami.
Dziewczyny tylko spojrzały - świetnie!, zaraz będzie dobrze! - zagotuj szklankę wody!
Ja z wybałuszonymi oczami patrzyłem, a one dodały podstudzonej wody, zamieszały i z kitu zrobiła się cudowna, aromatyczna emulsja...niam, niam!
Do bułeczki świetne!
Nadesłał(a): Valle <wladek@bigfoot> 2005-03-18 23:03:24
az po przeczytaniu tego przepisu oczywiscie od razu musialam go wypróbowac tym bardziej .ze potrzebne skladniki mialam w domu.fantastyczna i orginalna pasta do chlebka w niczym nie przypominajaca smaku zoltego sera.pycha...... Nadesłał(a): lida z terespola =) <cleo-malita@wp.pl> 2005-10-10 19:10:32