<- Cielęcina w majonezieLista potraw z grupy: PrzekąskiFasola kolorowa w oliwie ->

PDF Drukuj

Devizovka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3838 razy.

SER ŹÓŁTY:0.5 kg
CZOSNEK:1 główka
MAJONEZ:1 słoik

Czas przygotowania : 10 min
Przepis na 10 osób

Ser żółty - im ostrzejszy, tym lepiej, ucieramy na drobnej tarce na wiórki. Czosnek przeciskamy przez maszynkę do czosnku lub dokładnie rozcieramy - do utartego sera. Dodajemy słoik majonezu i ostrożnie lecz dokładnie mieszamy. Można lekko posolić do smaku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przed podaniem dodajemy po kropli, zagotowanej i nieco ostudzonej wody, ciągle mieszając, aż masa nabierze konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Podajemy z pieczywem, lub z grubymi paluszkami, którymi można nabierać masę bezpośrednio z miseczki.

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
Podawano to na każdym spotkaniu towarzyskim w mojej firmie w Pradze Czeskiej. Zażądałem przepisu i na swoje imieniny postanowiłem tez to zrobić. Wyszła mi kula kitu do okien, bez specjalnego smaku i w ogóle fatalna.... W rozpaczy wziąłem to do miski i zaniosłem do pracy z pretensjami. Dziewczyny tylko spojrzały - świetnie!, zaraz będzie dobrze! - zagotuj szklankę wody! Ja z wybałuszonymi oczami patrzyłem, a one dodały podstudzonej wody, zamieszały i z kitu zrobiła się cudowna, aromatyczna emulsja...niam, niam! Do bułeczki świetne!
Nadesłał(a): Valle <wladek@bigfoot> 2005-03-18 23:03:24

az po przeczytaniu tego przepisu oczywiscie od razu musialam go wypróbowac tym bardziej .ze potrzebne skladniki mialam w domu.fantastyczna i orginalna pasta do chlebka w niczym nie przypominajaca smaku zoltego sera.pycha......
Nadesłał(a): lida z terespola =) <cleo-malita@wp.pl> 2005-10-10 19:10:32


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności