<- Placek przekładany masą migdałowąLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPLACEK ŚWIĄTECZNY ->

PDF Drukuj

Placek serowo-jagodowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3247 razy.


40 dag czarnych jagód,
15 dag cukru,
2 łyżki cukru pudru.

CIASTO :
50 dag mąki krupczatki,
25 dag margaryny,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany,
sól.

MASA SEROWA :
40 dag tłustego twarogu,
1 szklanka cukru pudru,
2 żółtka,
1 szklanka śmietany kremówki,
5 łyżeczek żelatyny,
1 torebka cukru waniliowego,
40 dag czarnych jagód,
15 dag cukru,
2 łyżki cukru pudru.

PRZYGOTOWANIE CIASTA :
Mąką z margaryną posiekać na stolnicy, dodać pozostałe
składniki i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 1 godz. Następnie uformować z ciasta dwa jednakowe prostokątne placki grubości 2 cm i piec na blasze 10 - 12 min w piekarniku, w temperaturze 180st.C.
Jagody opłukać, osączyć, trochę owoców zostawić do dekoracji ciasta, a resztę poddusić z cukrem (5 min).

PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ :
Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem
waniliowym. Źelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, a gdy
spęcznieje, podgrzać, stale mieszając, aż się rozpuści.
Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z serem i przestudzoną żelatyną.
Na kruchy spód nałożyć masę serową, a na nią - jagody.
Przykryć tę warstwę drugim kruchym plackiem. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować, przybrać jagodami i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności