<- PLACEK ŚWIĄTECZNYLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPLACEK TYROLSKI ->

PDF Drukuj

Placek truskawkowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5910 razy.


50 dag truskawek,
20 dag mąki pszennej,
4 jajka,
10 dag margaryny,
20 dag cukru pudru,
3/4 szklanki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 dag cukru do posypania,
3 łyżki tłuszczu do wysmarowania formy,
3 łyżki tartej bułki.

Truskawki przebrać,umyć i usunąć szypułki. Źółtka utrzeć
z cukrem na białą pulchną masę, dodać śmietanę.
Stopniowo wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, stale ucierając. Stopić tłuszcz i dodać do ciasta. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Do formy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką wyłożyć ciasto, ułożyć na nim truskawki i posypać cukrem. Piec w piekarniku 35 - 40 min, w temperaturze 180 st.C. Po
ostudzeniu pokroić na kawałki.
Własnie upiekłam ten placek. Dobry przepis ale piecze sie w temp 180 stopni około 50 minut. Truskawki spadły oczywiscie na dno placka. Ilosc ciasta wystarcza na mala okragla foremke.
Nadesłał(a): agnieszka 2008-05-27 14:05:42


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności