<- Sałatka z tuńczyka z kaparamiLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka z tuńczykiem i makaronem (PROSTA i TANIA) ->

PDF Drukuj

Sałatka z tuńczyka, z oliwkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5602 razy.

TUŃCZYK:1 puszka (w oleju)
RYŹ:1/2 szkl
OLIWKI:8 szt. (zielone)
CYTRYNA:1/2 szt. (sok)
PIEPRZ:
SÓL:
OLEJ:1/2 łyżeczki
MAJONEZ:2 łyżki

Czas przygotowania : 10 min.
Czas gotowania : 15 min.

Ryż ugotować na sypko (może być więcej niż w przepisie) i ostudzić.
Tuńczyka odsączyć z oleju, wyłożyć do salaterki i rozgnieść widelcem.
Oliwki pokroić w plasterki.
Do pozostałego w puszce po tuńczyku oleju dodać w kolejności:
sok z cytryny, oliwki, olej, pieprz, sól, majonez - wymieszać.
Na tuńczyka wysypać ryż i zalać przyrządzonym sosem.

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
Sałatka faktycznie dobra, polecalabym dodać jeszcze ogórki kiszone pokrojone w kostkę, a co do oliwek albo je posiekać albo wręcz zrobić z nich pastę i wymieszać razem z tuńczykiem.
Nadesłał(a): Naci_k 2005-08-18 16:08:20


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności