<- Baba łokciowa wielkanocnaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabeczki biszkoptowe ->

PDF Drukuj

Baba tarta

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4110 razy.


Mąki funtów 2, drożdży 12 łutów, masła funt, trochę skórki cytrynowej, 16 jaj.
Porcja na 4 baby. (funt - 40 dkg, łut - szczypta)
Drożdże rozmoczyć w półkwaterce mleka, wlać w połowę mąki i zostawić, by podrosło. Funt masła utrzeć w donicy, dodawać po trochu cukier, skórkę cytrynową i po jednym żółtku - ucierać 1 godzinę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mąki, wymieszać wolno dodając pianę z białek. Włożyć do formy wysmarowanej masłem i wstawić do pieca.
A nie dałoby się podać przepisu w przeliczniku na "normalne" jednostki? Bo choć to nie fizyka, to ja tych jednostek nie rozumiem... O łutach wogóle jeszcze nie śłyszałam, a funt też nie za bardzo wiem, ile ma.
Nadesłał(a): Agnieszka 2006-04-12 21:04:05

Potwierdzam wypowiedz Agnieszki.
Nadesłał(a): Agusia 2006-08-09 18:08:59


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności