<- Szarlotka MagdyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSzarlotka na jednym jajku ->

PDF Drukuj

Szarlotka Marysi - kruche ciasto

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Zmodyfikowano: 2005-03-19 15:32:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6029 razy.

MĄKA KRUPCZATKA:50 dkg
ŹÓŁTKO:5 szt
MASŁO:15 dkg
MARGARYNA:15 dkg
AROMAT:1 szt. (wanilia)(spirytusowy)
CUKIER PUDER:15 dkg
CUKIER WANILIOWY:1 opak.

Czas przygotowania : 1,5 godz.
Czas gotowania : 30 min
Przepis na 8 osób

Sam nie robiłem, ale jadłem wieeeeeele razy - znakomita!!!
Mąkę posiekac z miękkim tłuszczem, dodac żółtka, cukier i zapach, szybko zagnieśc i włożyc na 1 godzinę do lodówki.
Po godzinie :
Połowę ciasta rozwałkowac na płaską blachę (mazurkową), nakłuc raz przy razie widelcem, włożyc do gorącego piekarnika i podpiec.
Na tak przygotowany spód wyłożyc jabłka - surowe podduszone z cukrem, przecier lub dżem jabłkowy. Na wierzch jabłek zetrzec resztę ciasta na grubej tarce.
Upiec na złoto, po wystygnięciu posypac cukrem pudrem waniliowym.

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
A cukru w tym nie ma???? ODP. NA MAILA GOSIACZEK_111@BUZICZEK.PL
Nadesłał(a): Gosia <GOSIACZEK_111@BUZICZEK.PL> 2006-09-23 12:09:47


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności