<- Wieniec orzechowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaWióry migdałowe ->

PDF Drukuj

Winogrona w cieście

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3065 razy.

MĄKA:1 1/4 szkl.
MASŁO:2/5 kostki
CUKIER:1/2 szkl.
JAJKA:5 szt.
SÓL:szczypta
MLEKO:1 szkl.
ŚMIETANA:4-5 łyżki
AROMAT:1 op. (migdałowy)
CUKIER PUDER:1 łyżecz.
WINOGRONA:1/2 kg.

Czas przygotowania : 20 min.
Czas gotowania : 15 min.
Przepis na 8 osób

Wsypać cukier na ciasto do miski, po czym ubić go z dwoma żółtkami i odrobiną soli. Gdy mieszanina uzyska konsystencję kremu, wrzucić rozdrobnione masło i stopniowo wsypywać mąkę. Dokładnie wymieszać i wyrobić ciaso dłonią. Uformować kulę, przykryć i na 15 min. odłożyć do lodówki.
Ubić 3 jajka z łyżką cukru pudru i aromatem. Dodać mleko i śmietanę, po czym dokładnie wymieszać. Umyć i wysuszyć winogrona. Wylepić ciastem dno i boczne ścianki wysmarowanej masłem formy. Wetknąć w ciasto owoce. Powoli wylać krem na winogrona.
Piec 45 min. w temp 165 stopni na środkowym poziomie pieca.

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności