<- Zrazy mielone po wrocławskuLista potraw z grupy: Mięso (różne)Zrazy po piastowsku ->

PDF Drukuj

Zrazy po nelsońsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3055 razy.

MIĘSO:50 dkg (polędwica)
CEBULA:5 szt
ZIEMNIAKI:75 dkg
PIECZARKI:40 dkg
JAJKA:4 szt
ŚMIETANA:1 szkl.
SÓL:
MASŁO:10 dkg
PIEPRZ:

Czas przygotowania : 30 min
Czas gotowania : 1 godz
Przepis na 4 osób

Umyte mięso oczyścić z błon, pokroić na niezbyt wielkie porcje, zbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem. Grzyby umyć, poszatkować, wrzucić na chwilę do wrzącej wody i odcedzić. Jajka ugotować na twardo.
Cebulę posiekać, osolić i oprószyć pieprzem.
Orane, surowe ziemniaki pokroić w talarki. Niski szeroki rondel, najlepiej ze szkła lub kamionki wysmarować masłem i układać w nim warstwami:
ziemniaki, mięso, cebulę, plasterki jajek, grzyby oprószając solą,
i dalej tak samo, aż do napełnienie rondla.
Skropić całość roztopionym masłem i polać śmietaną. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, można w piekarniku lub szybkowarze.
Podawać w rondlu z dodatkiem surówek i czerwonym winem.

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności