<- Zebra - ciasto z oliwąLista potraw z grupy: Ciasta, ciastka

PDF Drukuj

Złocisty wieniec z jabłkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3334 razy.

JABŁKA:3 duże
JAJKA:3 szt.
BISZKOPTY:6 szt.
MASŁO:1/6 kostki
CUKIER:4-5 łyżek
CUKIER PUDER:1 op.
CYTRYNA:1 szt.
MLEKO:1/2 szkl.

Czas przygotowania : 20 min.
Czas gotowania : 25 min.
Przepis na 8 osób.

Jabłka obrać ze skórki, dwa z nich pokroić w plasterki, a trzecie w drobną kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć pokrojone jabłka na wysmarowanej masłem blasze, po czym posypać je wiórkami masła i cukrem. Włożyć do pieca i podpiec, aż się zrumienią.
Dno i ścianki formy w kształcie wieńca wyłożyć plastrami jabłka, a następnie wypełnić kosteczkami jabłka i pokruszonymi wcześniej biszkoptami. Dokładnie wymieszać mleko i ubite jajka, po czym przelać mieszaninę do formy.
Piec około 25 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Gdy ciasto wystygnie, posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić owocami.

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
1/6kostki masla ??!!...ale jakiej wagi jest to maslo 1kg?a moze 1/2kg albo 25dkg .....z ktorego to masla ma byc ta 1/6?? :)))
Nadesłał(a): alenie <cytryna2@gazeta.pl> 2005-11-01 21:11:31

Znając stare czasy, sugeruję, że to może byc 1/6 kostki 250g.
Nadesłał(a): MM 2005-11-01 22:11:58

pycha:D
Nadesłał(a): goska 2006-09-30 17:09:42


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności