Czas przygotowania : 20 min.
Czas gotowania : 25 min.
Przepis na 8 osób.
Jabłka obrać ze skórki, dwa z nich pokroić w plasterki, a trzecie w drobną kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć pokrojone jabłka na wysmarowanej masłem blasze, po czym posypać je wiórkami masła i cukrem. Włożyć do pieca i podpiec, aż się zrumienią.
Dno i ścianki formy w kształcie wieńca wyłożyć plastrami jabłka, a następnie wypełnić kosteczkami jabłka i pokruszonymi wcześniej biszkoptami. Dokładnie wymieszać mleko i ubite jajka, po czym przelać mieszaninę do formy.
Piec około 25 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Gdy ciasto wystygnie, posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić owocami.
From: Valle <wladek@bigfoot.com>
1/6kostki masla ??!!...ale jakiej wagi jest to maslo 1kg?a moze 1/2kg albo 25dkg .....z ktorego to masla ma byc ta 1/6?? :))) Nadesłał(a): alenie <cytryna2@gazeta.pl> 2005-11-01 21:11:31
Znając stare czasy, sugeruję, że to może byc 1/6 kostki 250g. Nadesłał(a): MM 2005-11-01 22:11:58