<- Likier malinowyLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekLikier meksykański ->

PDF Drukuj

Likier mandarynkowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5530 razy.


Zestaw na 2 litry likieru.
10 slodkich mandarynek,
1 laska wanilii,
1 kg cukru,
1 l spirytusu o mocy 95ż.

1. Mandarynki sparzyc na sicie goraca woda, osuszyc, ponakluwac widelcem i wlozyc do sloja. Zalac spirytusem i dodac laske wanilii. Zamknac szczelnie sloj
i postawic w cieniu na 4 dni, po czym nalew zlac do sloja.
2. Rozpuscic cukier w przegotowanej wodzie, nastepnie wlac do niego powoli nalew, stale mieszajac.
3. Gdy likier ostygnie, przefiltrowac go przez bibule lub wate, rozlac do butelek i pozostawic do dojrzewania na co najmniej 6 miesiecy.
- Mandarynka jest najbardziej aromatycznym owocem cytrusowym i dlatego likier
z niej sporzadzony ma bogaty zapach i smak. Czesto do zestawu tego likieru
dodaje sie na litr wodki maly kieliszek koniaku lub winiaku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności