Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4122 razy.
Zestaw na 2,5 litra likieru o mocy ok. 32ż.
1,25 l nalewu morelowego,
100 ml zaprawy waniliowo-migdalowej,
1,25 kg cukru,
500 ml wody,
25 ml koniaku.
Nalew morelowy:
1 kg bardzo soczystych, dojrzalych moreli,
1,25 l spirytusu o mocy 70ż.
Zaprawa waniliowo-migdalowa:
1 laska wanilii (4 g),
2-4 krople olejku migdalowego,
100 ml spirytusu o mocy 95ż.
1. Sporzadzic nalew z moreli: owoce wydrylowac, pokroic na nieduze kawalki i
wrzucic do gasiorka, dodajac 3-4 pestki.
2. 920 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 345 ml wody, zalac nim owoce, gasiorek dobrze zakorkowac, odstawic do maceracji na 4-6 tygodni, mieszajac zawartosc 2-3 razy w tygodniu. Klarowny nalew zlac do butelek.
3. Sporzadzic zaprawe waniliowo-migdalowa: do spirytusu o mocy 95ż wlac 2-4
krople olejku migdalowego, nastepnie wrzucic do sloika wanilie rozdrobniona
na male kawalki, zalac ja spirytusem z rozpuszczonym w nim olejkiem migdalowym i szczelnie zakorkowac. Macerowac 2 tygodnie.
4. Do gasiorka z nalewem morelowym dodac po kolei zaprawe waniliowa, cukier
rozpuszczony w przegotowanej wodzie i koniak. Dokladnie wymieszac. Moc likieru mozna zwiekszyc dodajac spirytus lub oslabic dodajac niewielka ilosc
przegotowanej wody.
5. Odstawic do dojrzewania na 3-4 miesiace, po czym rozlac do butelek.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach