<- Likier morelowyLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekLikier pomarańczowy ->

PDF Drukuj

Likier pomaranczowo-kawowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4750 razy.


Zestaw na 1 litr likieru.
1 pomarancza,
350 g cukru,
250 ml wody,
40 g kawy w ziarnach,
500 ml spirytusu o mocy 95ż.

1. Pomarancze sparzyc goraca woda, osuszyc. Ostrym koncem noza zrobic w pomaranczy kilkadziesiat naciec. W naciecia wlozyc ziarnka kawy. Pomarancze nadziana kawa umiescic w sloju.
2. Zagotowac wode i rozpuscic w niej cukier. Do cieplego roztworu cukru wlac
spirytus.
3. Pomarancze zalac spirytusem z cukrem i odstawic na 6 tygodni do macerowania.
4. Zlac nalew znad pomaranczy, przefiltrowac przez bibule i przelac do butelek.
Odstawic na 3 miesiace.
- Dla latwiejszego zapamietania przepisu przekazywany jest on w nastepujacej
formie: 1 pomarancze, 40 ziaren kawy i 40 kostek cukru zalac 500 ml spirytusu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności