<- Mazagran #2Lista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekMiodówka ->

PDF Drukuj

Mietowka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 9005 razy.


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 galazka miety,
1 skorka z cytryny,
1 lyzeczka cukru,
450 ml spirytusu o mocy 95ż,
600 ml wody.

1. Z cytryny sciac cienko skorke i sparzyc ja wrzatkiem. Zagotowac 400 ml wody
i rozpuscic w niej cukier.
2. Do gasiorka wlozyc miete, skorke z cytryny, wlac rozpuszczony w wodzie cukier i zalac je spirytusem.
3. Zamknac gasiorek i odstawic na 5-6 dni.
4. Dolac przegotowanej wody do objetosci 1 litra, wymieszac i przefiltrowac
przez wate, po czym zlac do butelek.
5. Mietowke mozna sporzadzic takze za pomoca olejku mietowego. Nalezy 1 ml
olejku rozpuscic w 100 ml spirytusu o mocy 95ż, dzieki czemu uzyska sie
1-procentowy roztwor. Nastepnie 10-15 ml tego roztworu dodac do 415 ml spirytusu o mocy 95ż i zmieszac ze 175 g rozpuszczonego w wodzie cukru. Dopelnic woda do objetosci 1 litra i rozlac do butelek.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Robiłem miętówkę według tego przepisu ale lepszy efekt uzyskałem gdy wziąlem kilka gałązek mięty delikatnie utłukłem w słoiku aż puściła sok po czym zasypałem cukrem i odstawiłem na 12 godzin , do uzyskanego syropu z mięty dodałem syrop z cukru , skórkę z cytryny dodałem po dwóch dniach a całość zalałem bimbrem (ok.65 procentowym) używając odpowiednio mniej wody do syropu .
Nadesłał(a): Janwlodek <wpajewski@poczta.onet.pl> 2010-08-02 17:08:52


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności