<- Nalewka gruszkowaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewka herbaciana ->

PDF Drukuj

Nalewka gruszkowa (na cala gruszke)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7219 razy.


Zestaw na 0,75 litra wodki o mocy ok. 40ż.
1 dojrzala gruszka,
250 ml nalewu gruszkowego,
150 g cukru,
225 ml spirytusu o mocy 95ż,
100 ml wody.
Nalew gruszkowy:
1 kg gruszek,
1 l spirytusu o mocy 70ż.

1. Na drzewie gruszy wsunac do butelki zalazek owocu gruszki i przywiazac butelke do galezi. Po dojrzeniu butelke z owocem w srodku zdjac.
2. Przygotowac nalew: 500 ml spirytusu o mocy 95ż zmieszac z 500 ml wodki o mocy 45ż, dzieki czemu otrzymamy litr spirytusu o mocy ok. 70ż. Gruszki pokroic, usunac gniazda nasienne, lekko zmiazdzyc i zalac spirytusem. Macerowac
bez mieszania 3-4 tygodnie.
3. Wlac nalew do butelki z gruszka, dodac cukier rozpuszczony w wodzie, dodac
spirytus o mocy 95ż i dopelnic woda do objetosci 750 ml.
4. Odstawic do dojrzewania na 2-3 miesiace.
- Dla wzbogacenia smaku mozna do nalewki dodac 10-15 ml nalewu wisniowo-pestkowego (przepis "wisniowka polslodka").

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności