<- Nalewka pigwówkaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewka sliwkowa slodzona ->

PDF Drukuj

Nalewka sliwkowa slodka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6305 razy.


Zestaw na 2 litry wodki o mocy 35ż.
1,25 l nalewu ze sliwek,
200 ml zaprawy na owocach suszonych i wanilii,
500 g cukru,
5 ml 10-procentowego roztworu kwasu cytrynowego,
100 ml spirytusuo mocy 95ż lub 100 ml przegotowanej wody do
uzupelnienie objetosci nalewki.
Nalew ze sliwek:
1 kg sliwek mieszanych: wegierek, renklod, mirabelek,
650 ml spirytusu o mocy 95ż,
600 ml wodki o mocy 45ż.
Zaprawa na owocach suszonych i wanilii:
50 g sliwek suszonych bardzo dobrej jakosci,
1 laska wanilii,
3 krople olejku migdalowego,
30 g rodzynkow,
200 ml spirytusu o mocy 70ż.

1. Sporzadzic nalew ze sliwek: wydrylowac owoce, odkladajac co dziesiata pestke, nastepnie sliwki rozdrobnic i wraz z 1/10 pestek wlozyc do 5 litrowego
sloja. 650 ml spirytusu o mocy 95ż zmieszac z 600 ml wodki o mocy 45ż i
uzyskanym w ten sposob spirytusem zalac wlozone do sloja owoce. Macerowac
3-4 tygodnie, mieszajac 2-3 razy w tygodniu. Po zakonczeniu maceracji nalew
zlac do gasiorka.
2. Sporzadzic zaprawe na owocach suszonych i wanilii. Wydrylowac sliwki, rozdrobnic je. Rodzynki rozdrobnic. Sliwki, rodzynki i wanilie wrzucic do sloja. 140 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 70 ml przegotowanej wody. Uzyskanym w ten sposob spirytusem zalac wlozone do sloja owoce, dodac 3 krople
olejku migdalowego i szczelnie zamknac sloj. Macerowac 4-6 tygodni, od czasu
do czasu mieszajac.
3. Do gasiorka z nalewem wlac zaprawe wedlug podanych proporcji, cukier rozpuszczony w niewielkiej ilosci przegotowanej wody, roztwor kwasu cytrynowego
i wszystko dokladnie wymieszac.
4. Sprobowac przyrzadzonej wodki i w zaleznosci od smaku dopelnic spirytusem
lub przegotowana woda do objetosci 2 l.
5. Odstawic na 6-8 tygodni, po czym przefiltrowac i rozlac do butelek.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności