<- Nalewka wisniowa slodkaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewka wiśniowa ->

PDF Drukuj

Nalewka wisniowa wytrawna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 11015 razy.


Zestaw na 3 litry wodki.
2 kg aromatycznych, dojrzalych wisni,
1,25 l spirytusu o mocy 95ż,
1,25 l wodki o mocy 45ż,
250 g cukru.

1. Przebrac wisnie, odrzucic ogonki i owoce niedojrzale lub uszkodzone, wyplukac kilkakrotnie zimna woda na cedzaku.
2. Wydrylowac wisnie, po czym wraz z 1/5 wszystkich pestek wrzucic je do gasiorka o pojemnosci 5 l.
3. 1,25 l spirytusu o mocy 95ż zmieszac z 1,25 l wodki o mocy 45ż i otrzymanym
spirytusem o mocy 70ż zalac owoce. Szczelnie zakorkowac naczynie.
4. Gasiorek ustawic w cieplym miejscu, macerowac wisnie 2-3 miesiace, mieszajac
od czasu do czasu.
5. Po zakonczeniu maceracji zlac nalew do gasiorka, dodac cukier rozpuszczony w
250 ml wody i zamieszac.
6. Nalewke odstawic na 4-6 tygodni, potem w razie potrzeby przefiltrowac i rozlac do butelek.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności